четвъртък, 27 юни 2013 г.

БЕЗПЛАТНИ ИЗСЛЕДВАНИЯ ЗА ХЕПАТИТ

В рамките на Регионалната здравна инспекция в Стара Загора ще се включи в националната и европейска информационна кампания за хепатит „Разпознай го. Пребори го!“, организирана от „Хепасист” – Национално сдружение за борба с хепатита. На 28 юни от 10 до 16 часа мобилният кабинет от Националната програма за превенция и контрол на ХИВ/СПИН и сексуално предавни инфекции ще бъде разположен зад Община Стара Загора, до гъбата пред Радио Стара Загора. Освен безплатни изследвания за хепатит В и С ще бъдат проведени и безплатни изследвания за ХИВ/СПИН на всички желаещи.
Специалистите припомнят, че хепатитът е инфекциозно заболяване, причинявано от пет различни хепатитни вируси – A, B, C, D и E. От тях само В и С могат да хронифицират, причинявайки продължително заболяване. Взети заедно хепатит В и С представляват една от най-големите глобални заплахи за здравето, убивайки приблизително 1 милион души годишно. Изчислено е, че повече от 500 милиона души по света са заразени с хепатит В или С и един на всеки трима е бил изложен на инфектиране с единия или и с двата вируса.
За първите пет месеца на тази година в област Стара Загора са регистрирани 37 случая на вирусен, което е 2.4 пъти по-малко спрямо същия период на миналата година, когато заболелите са били 89. Най-много случаи са регистрирани перз януари и февруари, което е обичайно за заболяването. Най-много са заболелите от вирусен хепатит А – 27 или 72.97%, от хепатит В са 6 – 16.21% , а от хепатит С – 4, или 10.81%. 50.16% от случаите са в община Стара Загора, 32.8% – в община Казанлък, по 4.6% в общините Гълъбово и Мъглиж, а в Опан, Братя Даскалови и Раднево има единични случаи. Анализът показва, че вирусните хепатити  В и С са засегнали основно млади хора в активна възраст – между 15 и 39г., докато при тип А заболелите са от всички възрастови групи.
Статистиката показва, че 50% от доказаните хепатити тип С в областта са при интравенозни наркомани.

Няма коментари:

Публикуване на коментар