понеделник, 6 август 2012 г.

Връщат безплатните лекарства на ветераните


Ветераните от войните отново ще получават безплатни лекарства от аптеките. Те пък ще ги отчитат на здравната каса, касата ще получава парите от Агенцията за социално подпомагане, която ще получава целеви субсидии от бюджета.
Това стана ясно след спешната среща, свикана от президента Росен Плевнелиев. На нея присъстваха здравният министър Десислава Атанасова и зам.-министрите на финансите и на труда Владислав Горанов и Валентина Симеонова.
Финансирането на безплатните за ветераните лекарства вече няма да става през общините, съобщи здравният министър Десислава Атанасова.
По същата схема ще бъде решен въпросът и с частичното покриване на цените на лекарставта за военноинвалидите, каза още Атанасова. Преди повече от месец заради констатирани нарушения в общините при изписването на лекарствата, бе усложнена процедурата за отпускането им за ветерани от войните и военноинвалиди.
Те трябваше да си плащат пълния размер на илачите в аптеките, а след това с куп документи да докажат, че имат право на отстъпката и парите да им бъдат възстановени след около месец. Това неудобство накара Съюзът на ветераните от войните и на военнопострадалите да предупредят, че ще се обърнат към съда. Спирането на плащанията засегна близо 15 000 души, 9000 от които са ветерани от войните.

Няма коментари:

Публикуване на коментар