сряда, 13 юни 2012 г.

Безплатни прегледи на щитовидната жлеза

До 16 юни продължават безплатните профилактични прегледи на щитовидната жлеза. Кампанията се провежда за втора поредна година в много градове у нас.

Кампанията се прави, за да повиши информираността на пациентите относно заболяванията на щитовидната жлеза. Организатор на инициативата е Националната пациентска организация. Експертите уточняват, че профилактиката е важна, най-вече за хората, които мислят, че нямат проблеми със здравето си.

Д-р Наталия Темелкова, ендокринолог:
- Целта на кампанията е да се открият нови пациенти, които не са подозирали какво имат. Допълнително, тази година акцентът ще бъде сърдечно съдовата система, тоест ще бъдат мерени допълнително артериалното налягане и пулсът.

Заболяванията на щитовидната жлеза са най-често срещани при нежния пол. Симптомите са свързани с отслабване на тегло със запазен апетит, сърцебиене, нервност, изпотяване, проблеми с косата и ноктите, изпъкване на очите.

Д-р Наталия Темелкова, ендокринолог:
- По рискови са хора, които работят в рентгенова среда, хора които имат в рода си родственици със заболявания на щитовидната жлеза или имат заболявания от автоимунен характер, като захарен диабет тип едно, равматроиден артрит...

София, Първомай, Троян, Сандански, Пловдив, Варна, Шумен, Хасково, Димитровград, Бургас и Сливен са градовете, в които се провеждат безплатни скринингови изследвания на щитовидната жлеза и сърдечната честота. Прегледите се правят след записване на телефон             0 700 10 515      .

Няма коментари:

Публикуване на коментар