събота, 23 юни 2012 г.

Започват изследвания за рак от октомври с пари от ЕС


 Масови изследвания за рак на гърдата, матката, яйчниците и дебелото черво започват от октомври. Те са в рамките на програмата „Спри и се прегледай”, която се осъществява с финансиране от Европейския съюз и е за 14 млн. лева. Това съобщи заместник-министърът на здравеопазването д-р Минчо Вичев вчера по време на двудневната конференция „Злокачествените заболявания на женските полови органи”, която се откри в София вчера. 2013-а е последната година, в която изтича срокът за осъществяването й.
Тя трябваше да започне още през 2008 г., когато здравен министър беше д-р Евгений Желев, не са ясни причините, защо по въпроса не е направено нищо, обясни заместник-министър Вичев и допълни, че скринингът ще бъде напълно безплатен.
Ракът на шийката и тялото на матката, на гърдата и на дебелото черво са водещите онкологични заболявания у нас, съобщи директорът на Специализираната онкологична болница доц. Здравка Валерианова.
Националният раков регистър показва, че у нас те се откриват в напреднал, 3-4 стадий, когато са много по-трудни за лечение и изискват повече средства. В останалите страни от ЕС те се диагностицират в 1-2 стадий, когато са по-успешно лечими.
По думите на доц. Валерианова това се дължи на факта, че у нас няма добра система за профилактични прегледи на онкологичните заболявания.

Няма коментари:

Публикуване на коментар