вторник, 30 октомври 2012 г.

Безплатна ваксина от ноември за 12-годишни срещу рак на маточната шийка

Държавата отпуска 2 млн. лева за ваксини срещу рак на маточната шийка, съобщи на пресконференция здравният министър Десислава Атанасова. От 1 ноември всяко 12-годишно момиче ще може да бъде ваксинирано безплатно срещу рак на маточната шийка.
Ваксините са препоръчителни, а не задължителни, уточни Атанасова и обясни, че е тръгнала кампания в училищата, която да информира родителите на 12-годишните от ползите на ваксините. Според експертите това е най-подходящата възраст за спиране разпространението на рака на маточната шийка, тъй като момичетата все още не са започнали полов живот.
Ваксинирането на момичетата срещу човешкия папиломен вирус е най-надеждният начин за предпазване от болестта, подчерта министърът на здравеопазването. Вакиснирането става на 3 дози през няколко месеца. За тази година Националната програма за първична профилактика на рака на маточната шийка ще обхване момичетата от набор 2000 година.
Зам.-министърът на здравеопазването д-р Минчо Вичев беше категоричен, че профилактиката на рака на маточната шийка чрез ваксиниране на малките момичета не води до странични ефекти. Ваксините се използват от години във Франция и Германия като там до 80 % от момичетата в тази възраст са приели профилактичното средство.
Най-големият проблем, свързан с рака на маточната шийка е, че е едно от най-често срещаните ракови заболявания при жените и често се открива в прекалено напреднал стадий. Начините за предотвратяването му са два. Единият е чрез ваксината, а другият чрез вторична профилактика, леки оперативни намеси, които водят до положителен резултат, само ако само ако ракът е открит в начален стадий. Тогава болестта е напълно лечима, обясни д-р Минчо Вичев.
Ваксините за младите момичета ще са напълно безплатни, но родителите са тези, които трябва да заведат децата си при личния лекар. „Ваксината не са някаква новост. В България тя е от няколко години, но досега родителите трябваше да заплащат за нея доста скъпо от джоба си. А при договарянето на цените ние постигнахме 40% отстъпка.”, разказа шефът на Здравната каса д-р Пламен Цеков.
Програмата ще обхване и момичетата от домовете за медико-социални грижи, тъй като е насочена към всички 12-годишни девойки у нас. Директорите на тези домове знаят много добре, че всяко дете, настанено там трябва да има личен лекар и в тези случаи съгласието за ваксинацията ще дават директорите на социалните заведения, поясни здравният министър.
Според председателя на парламентарната комисия по здравеопазване д-р Даниела Дариткова вече всички общопрактикуващи лекари са запознати с новата програма и тяхна задача е да информират родителите за това колко полезна може да бъде ваксината. Здравните институции са си поставили амбициозната задача в следващите години да обхванат поне 85 % от децата в тази възраст. Средствата са осигурени чрез промени в няколко закона, а НЗОК ще финансира разходите за ваксини чрез трансфер на средства от МЗ. По всяка вероятност за тази година парите няма да бъдат усвоени поради липсата на достатъчно информираност сред родителите, но неусвоените ще бъдат прехвърлени в бюджета на програмата за следващата година, поясни шефът на НЗОК.

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар