четвъртък, 12 юли 2012 г.

Безплатни прегледи в областите Смолян и Кърджали


Министрите на отбраната и на здравеопазването Аню Ангелов и Десислава Атанасова показаха завидно добро здраве. Двамата сложиха старт на кампания за безплатни първични прегледи и консултации. Те са част от учение на Военномедицинския отряд за бързо реагиране към ВМА.
Двамата министри инспектираха работата на медиците от Военно медицинската академия. Те също се подложиха на преглед, който установи, че Аню Ангелов е с кръвно налягане 125 на 85, а здравният ни министър Десислава Атанасова е със завидните 110 на 70.
Десислава Атанасова, министър на здравеопазването - „Въпреки всичко, което се случва, аз съм с нормално кръвно, аз съм балансиран човек и нямам притеснение от някакви хипертонии, няма нещо, което да ми повиши драстично кръвното.“
Първичните прегледи са безплатни и включват освен измерване на кръвното налягане, ЕКГ и консултация. Те са част от учение на Военномедицинския отряд за бързо реагиране към ВМА.
Аню Ангелов, министър на отбраната - „Тази година решихме да направим това учение във връзка със зачестилите бедствия като се оказва помощ преди всичко в Смолянска и Кърджалийска област.“
Учението ще продължи около 1 месец и ще струва на Министерството на отбраната около 50 хиляди лева. Д-р Рангелова е един от лекарите, които извършват прегледите.
д-р Маргарита Рангелова - „По принцип хората са доста болни в България, всеки трябва да си следи кръвното основно, да си пият лекарствата, по-възрастните и да не ходят по жегите, това основно им казвам.“
Практиката на Министерството на здравеопазването показва, че от мобилните кабинети има голяма полза. Миналата година след кампания за безплатни гинекологични прегледи са открити на около 700 жени злокачествени заболявания.

Няма коментари:

Публикуване на коментар