понеделник, 30 юли 2012 г.

Безплатни изследвания за хепатит утре във Варна

Петима от 100 изследвали се за хепатит се оказаха с положителна проба за тип Б, съобщи Тодор Петров - координатор на националното движение за борба с хепатита. Мобилни лаборатории за изследване за хепатит работиха няколко часа през уикенда в Бургас. Там всеки можеше да установи своя хепатитен статус анонимно и безплатно. Оказва се, че 5% от изследвалите се, са показали положителен резултат. Добрата новина е, че никой от подложилите се на изследване не е дал положителна проба за по-опасния тип – С.
 Според Петров това е горе-долу средният процент, който е за страната. „Хроничните вирусни хепатити от типа В и С протичат доста често безсимптомно, затова е хубаво всеки един човек да се изследва, да установи своя статус и, при необходимост, да проведе терапия”, каза той. Терапията се провежда само и единствено в специализираните университетски клиники. Най-близката клиника до Бургас е във Варна. Лекарствата са изключително скъпи, но те се поемат на 100 % от Здравната каса, така че на практика пациентът не плаща нищо.
 Когато човек се разболее от хепатит, може да се излекува, но зависи за какъв вид хепатит става въпрос, в какъв стадий е „хванат” и дали има усложнения или не. Не може да се каже на този етап хората, които са показали положителна проба, на какъв етап от болестта са, уточни специалистът. В момента изследвания от мобилни групи в Бургас не се провеждат. Утре ще има безплатна акция във Варна. По време на „Spirit of Burgas” ще има отново безплатни изследвания за хепатит В и С, като часовете и локацията на акцията ще бъдат обявени допълнително.

Няма коментари:

Публикуване на коментар