петък, 7 септември 2012 г.

Безплатни прегледи в Кипър за бременни ( права и задължения )

 Ако сте бременна и  искате да родите в Кипър- първо трябва да намерите гинеколог, който да следи вашата бременност, както и да изберете къде ще бъдат консултациите ви – в държавна или частна клиника.
Всеки гражданин на страна-членка на Европейския съюз, живеещ в Кипър, който е регистриран в многопрофилна болница в града, има право на безплатно медицинско обслужване там. Като алтернатива има и много частни клиники на острова, от които да изберете.
Ако вие или съпругът ви имате осигуровки, трябва да отидете в Министерството на здравеопазването или най-близкия до вас Център за обслужване на граждани (Кентро ексипиретиси пелатон), за да ви издадат здравна карта. Тя ви осигурява достъп до безплатни прегледи във всяка държавна болница на острова.
Изследванията са безплатни, но трябва да се заредите с търпение преди всеки преглед, тъй като по финансови причини все повече жени избират да ползват медицински услуги в държавните болници. Оттам идва и голямата натовареност на лекарите, които преглеждат на консултациите. Затова предварително подгответе въпросите, които ви вълнуват.
В частните медицински центрове вниманието към пациентките е по-голямо. Там ще платите от 25 до 40 евро за преглед, всички изследвания и лекарства се заплащат отделно.
След като бременността ви е била потвърдена, обикновено следва първият преглед, когато сте 5-та седмица, след това на всеки три седмици, докато не са навършени 7-8 месец от бременността. След това ще посещавате на всеки две седмици женска консултация, за да се следи напредъкът на вашето бебе.
Всички бременни жени се подлагат на кръвен тест в първия триместър на бременността. Дватa биохимични параметъра, които се измерват в кръвта, в комбинация с възрастта на майката и плода, плюс четене с ултразвук, се използват за генериране на риск за тризомия 21 (Синдром на Даун), най-честата причина за тежка психична изостаналост.
Ако бременността се определи като “високорискова”, се препоръчва подлагане на тест за хромозомните нива (амниоцентеза) или CVS-изследване. Хромозомни тестове се извършват в Института по неврология и генетика и Болница „Макариос” в Никозия. Тази скрининг програма се осъществява в сътрудничество с Общокипърското дружество по гинекология и акушерство.
Кръвният тест се прави в местните многопрофилни болници (за жените, които са регистрирани там) или в специален Център за превантивна педиатрия. Периодът, в който той се провежда, е между 8-а и 13-а (плюс 6 дни) седмица от бременността (за предпочитане около 10-та седмица). Пациентката е длъжна да достави кръвната проба на център за превантивна детска медицина като лично я предаде, ако живее в Лимасол, до 15.00 ч. или да я изпрати по куриер, за предплатени от центъра услуги. Във втория случай те трябва да бъдат предадени на куриера до 12 часа, а за района на Паралимни – до 10 часа.
Центърът работи пет дни в седмицата, с изключение на събота и неделя, от 8 ч. до 15.30 ч. без прекъсване. Лабораторията извършва биохимичен тест на кръвната проба и изпраща резултатите обратно към гинеколога. Той от своя страна разчита резултатите и ви насрочва среща, на която се прави ехографско измерване на плода и се съобщават параметрите на изследването (вие ще получите копие от резултатите). Общият резултат на риск въз основа на ехографското измерване и биохимичния тест се оценяват от гинеколога, който ще предложи генетична консултация при необходимост.
В многопрофилните болници за Кипър може да има пренатални класове безплатно, като те се провеждат по правило сутрин. Някои частни клиники имат курсове за бременни (това зависи от всеки лекар), които се заплащат.
Водното раждане, както и ражданията у дома не са характерни за Кипър. Някои частни клиники позволяват да направите план за раждането. Държавните болници имат свои собствени методи и не позволяват индивидуални планове за раждане. Цезаровото сечение често се използва в Кипър.
В случай , че искате да родите в частна болница- ще ви се осигурят непрекъснати медицински грижи комфорт, на съответната цена, разбира се. В Никозия раждането в частна клиника струва от 2000 до 5000 евро, в зависимост от това дали е нормално раждане или цезарово сечение.
Ако искате да родите в комфортни условия в Лимасол, пригответе средно около 2500 евро. За Ларнака средната цена на нормално раждане с тридневен престой е 1900 евро, за цезарово сечение – 3000 евро. В Пафос цените започват от по-достъпната сума 800 евро и стигат до 4000 евро за раждане с цезарово сечение.
Добре е да знаете, че в случай на усложнения ще бъдете прехвърлени в държавна болница, където ще платите 200 евро при нормално раждане, ако нямате осигуровки. Ако обаче притежавате розова здравна карта, раждането и престоят ви в болницата са напълно безплатни.
Можете да уведомите работодателя си по всяко време за своята бременност, но за предпочитане е да е в началото, за да може да потърси заместник. Законът в Кипър защитава бременните слугителки и забранява уволнението им. В Кипър все още няма отпуск по бащинство.
Важно е да знаете, че тук бременноста се приема за нормален физиологичен процес, а не болест, както в някои балкански страни и България. Ще получите необходима помощ, когато е наложително, но неразположенията например са нещо нормално в хода на бременността и може да чуете отговор, че ще преминат сами, когато поискате медикаменти.
Еднократна помощ при раждане на дете /Toketou Epidoma/
Паричната помощ за раждане на дете е еднократна сума, еднаква за всички, но поне единият родител трябва да е правил осигурителни вноски. Молбата се подава след раждането. Можете да я получите от всеки център за обслужване на гражданите и също там да я подадете. Срокът за кандидатстване за помощта е до 1 година от раждането на детето. За 2012 г. нейният размер е 533.18 евро.
Платен отпуск по майчинство /Epidoma Mitrotitas/
Ако работите или сте работили в Кипър и сте плащали/получавали социални осигуровки, имате право на отпуск по майчинство, както и на обезщетение по майчинство. Платеният отпуск по майчинство е 18 седмици общо. Документите за него трябва да подадете 3 седмици преди да започнете да го ползвате. Трябва да посетите местната Служба за социално осигуряване, където да подадете молба.
Формулярът трябва да бъде подписан от вас, вашия работодател и вашия лекар. Може да подадете молба за майчинство и след като сте родили, в този случай прилагате и акта за раждане. След раждането имате право на четири месеца неплатен отпуск.
Детски надбавки /Епидома текно/
От тази година в сила са нови подоходен критерий и критерий за имущественото състояние на семействата, в зависимост от които се определя правото им на детски надбавки и техният размер. Семействата трябва да отговарят и на двата критерия едновременно, за да получат детски надбавки за непълнолетните си деца до 18-годишна възраст. Семействата с едно дете трябва да имат общ годишен доход до 49 000 евро, а семействата с две и повече деца – до 99 000 евро.
Семействата с едно, две или повече деца, които влизат в първата подоходна група /до 49 000 евро/, ще получат и допълнителна сума към основния размер на детската надбавка, ако доходът им е съответно до 19 500 евро и до 39 000 евро.
Необходимите документи за кандидатстване от българските граждани в Кипър са “жълтият лист”, копие от свидетелството за раждане на английски или гръцки език, удостоверение от училището – за децата, които ходят на училище, или от местната община – за децата, които не посещават училище и живеят с вас.
Детските надбавки се изплащат еднократно, веднъж годишно, през декември.
В Кипър вписването на новороденото става съгласно местното законодателство – само лично име и фамилия, без бащино, както е според българското законодателство. Да впишете трите именае ще можете при регистрацията на детето в България – при издаването на документа в общината в България.
Какъв е редът за регистрация на детето и за получаване на удостоверение за раждане, разяснява ръководителят на Консулската служба към посолството в Кипър Александър Михов:
Върху акта за раждане, издаден от компетентния орган на Република Кипър, се поставя апостил в Министерството на правосъдието. След това този документ заедно с апостила се превеждат на български език. Това става или в държавната агенция – Службата за преса и информация на правителството /PIO/, или при лицензиран преводач, който има сключен договор с посолството. Много наши сънародници допускат грешка, като първо превеждат акта за раждане, а след това слагат върху него апостила. Първо се слага апостилът, тъй като задължително се превеждат и двата документа.
Направеният превод се представя в посолството и в Консулската служба се прави заверка на превода – заверява се истинността на подписа на преводача.<
С оригиналния кипърския акт за раждане и заверения превод с апостил детето се регистрира в България – в общината по постоянно местоживеене на майката. Тогава му се дава и ЕГН.
Точно при тази регистрация трябва да заявите трите имена на детето, за да бъде издадено по този начин удостоверението за раждане.
Има и друг вариант за регистрацията в България. След като върху кипърския акт за раждане се постави апостилът тук – това е задължително, с този документ може да не преминавате през преводач в Кипър, а директно да отидете в България, в Министерството на външните работи. Преводът се извършва там, също от оторизирана от министерството преводаческа фирма, сключила договор с него. Желателно е до 3 месеца от раждането на детето да се съобщи в посолството и да се пристъпи към процедурата за регистрация.

Няма коментари:

Публикуване на коментар