сряда, 14 ноември 2012 г.

Безплатни прегледи сред ромското население

Педиатрични и гинекологични прегледи предстои да се проведат в продължение на месец и половина в 40 български населени места с компактно ромско население, стана ясно по време на форума “Националната стратегия на Република България за интегриране на ромите (2012-2020) - приоритети и изпълнение. Акценти върху майчиното и детско здравеопазване и върховенството на закона“. 
Дейностите се реализират с помощта на здравни медиатори, регионалните здравни инспекции, гинеколози, общопракатикуващи лекари и педиатри от местните болнични заведения. Ще бъдат извършвани и безплатни тестове за СПИН.
Към момента работят 109 медици в 57 общини, които подпомагат населението в кварталите с компактно ромско население, както и медицинските специалисти, които го обслужват. Министър Атанасова отбеляза, че ролята на здравните медиатори е неоценима и по отношение на провеждането на беседите с младите хора, бъдещите майки и населението в махалите, организирани от експертите от Регионалните здравни инспекции по различни теми, свързани с подобряване на здравето им. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар