сряда, 28 ноември 2012 г.

Безплатни прегледи за язва и рак на стомаха


Профилактика на киселинно - обусловените заболявания  стартират от началото на следващия месец в МБАЛ „Черноморска – Бургас” в Меден рудник.  Безплатните прегледи и фиброгастроскопия ще изследват  симптомите  на хроничен езофагит,  гастрит, хеликобактер пилори, рак на стомаха, чрез скрининг и фиброгастроскопия,  язвена болест на стомаха и дванадесетопръстника, както и за хронични болести и възпаление на лигавицата на хранопровода. 

Проучвания показват, че до 50% от възрастното население в  Европа има парене и стомашни киселини, а 20% страда от Гастро-Езофагиална Рефлуксна Болест (ГЕРБ). 

„Гастроезофагиалната рефлуксна  болест е сред най-разпространените стомашни заболязания, с многофакторна  полиетиология  и типична клинична картина. Всеки втори пациент  усеща парене зад гръдната кост или  както са по-известни - киселини”  , обяснява д-р Петьо Компански, доктор на медицинските науки, завеждащ Вътрешното отделение със сектор Гастроентерология и Пулмология в МБАЛ „Черноморска”. 

Профилактичните изследвания  ще включват безплатни клиничен преглед, анамнеза статус, ендоскопско изследване, фиброгастроскопия на хранопровод, стомах и дванадесетопръстник. 

„Ендоскопското изследване е профилактика на бъдещето- то допринася  за ранна диагноза на заболяванията  на хранопровода, стомаха, дванадесетопръстника, включително и на злокачествените заболявания на тези органи. Апаратурата, с която ще се прави е последен, най-висок  клас видео- ендоскоп”, разясни д-р Иванка Джиброва от отделението. 

Профилактичните прегледи ще се извършват от 3 до 7 декември, включително  от д-р Петьо Компански д.м.  и от 10 до14 декември от д-р Иванка Джиброва в Медицински център 3 в болницата в Меден рудник, след предварително запазен час на телефон 056 707 606. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар