четвъртък, 8 ноември 2012 г.

Безплатни прегледи за кожни алергични заболявания в цялата страна


Четвъртата национална кампания за диагностика и профилактика на кожните алергични заболявания предстои да се проведе от 12 до 16 ноември. Тази година инициативата е насочена основно към две групи - професионални екземи при фризьори и козметици и кожни алергични заболявания при деца. 
Фризьорите са сред най-рисковите професии за развитие на професионални алергични кожни заболявания. Най-често фризьори и козметици страдат от екзема на ръцете. В работната си среда те са в постоянен контакт с различни алергени - бои за коси, измиващи препарати, ароматни масла и др. 
Според проучвания 70% от фризьорите са имали поне един епизод на кожни оплаквания във  връзка с професията си. 
Експерти отбелязват, че ранното откриване на деца с повишен риск от развитие на кожни алергии е от съществено значение за професионалната им ориентация и профилактичните мерки, които следва да се прилагат. 
Алергичните заболявания имат сериозно обществено и икономическо значение. Очаква се към 2015 г. те да засягат всеки втори човек в света. Кожата, осъществявайки непосредствения контакт на организма със заобикалящата ни среда, е един от органите, които най-често са засегнати от алергични заболявания. Кожната алергия се среща при над 30% от активното население в развитите и развиващите се страни и е сред най-честите причини за временна неработоспособност. 
По традиция, кампанията е част от паневропейска инциатива на Европейската академия по дерматология и венерология и обхваща 7 големи дермато-венерологични клиники - в УМБАЛ “Александровска”, ВМА и Токуда Болница в София, както и университетските кожни клиники в Пловдив, Стара Загора и Плевен. Кампанията включва и Кожно-венерологичното отделение в Русе, там тя ще се проведе месец по-късно. 
 По време на кампанията в изброените клиники се провеждат безплатни консултации и прегледи. При необходимост ще бъдат провеждани и кожно-алергологични тестувания, отново без заплащане.
Желаещите да бъдат консултирани трябва да имат предварително записан час на следните телефони:
 02/9230511 - Кожна клиника, УМБАЛ “Александровска” - София;
 02/9226355 - Военномедицинска академия - София
 02/4034933 - Токуда Болница София;
 035/602268 - Университетска кожна клиника, Пловдив;
 042/664480 - Университетска кожна клиника, Стара Загора; 
 064/886696 - Университетска кожна клиника, Плевен;
 0888594144 - Кожно-венерологично отделение в Русе.

Националната кампания цели и популяризиране на проблема, свързан с алергичните кожни реакции, сред обществото и в медийното пространство, както и дискутиране на възможностите за диагностика, лечение и профилактика на заболяванията. 
Националната кампания се организира от Секцията по дерматоалергология към Българското дерматологично дружество и е в рамките на европейската инициатива “Healthy skin @ work”, в която участват 26 европейски страни.

Няма коментари:

Публикуване на коментар