вторник, 6 ноември 2012 г.

Възстановяват производството на сперма със стволови клетки


Момчетата, който са загубили оплодителните си способности вследствие на химиотерапия при лечение на раково заболяване в детството, могат да възстановят производството на здрава сперма чрез използване на стволови клетки. Това показват резултатите от ново изследване, цитирани от BBC.

Химиотерапията и радиотерапията могат да унищожат тумори, както и клетки, които произвеждат сперма. В рамките на изследване с маймуни произвеждащи сперма клетки били отнети преди противораковото лечение и след това върнати обратно в организма на животното. В резултат била произведена сперма, която може да оплоди яйцеклетка.

Ако трябва да се подложат на противораково лечение, което може да засегне оплодителните им способности, мъжете могат да замразят своя сперма преди началото му. Това не е опция за пациенти, които не са навлезли в пубертета. Пациентите трябва да притежават сперматогониални стволови клетки, които да започнат да произвеждат сперма в тийнейджърска възраст.

Учени от университета в Питсбърг взели проби от стволови клетки от макаци и ги складирали във фризер. След това маймуните приели лекарства за химиотерапия. След като лечението приключило, стволовите клетки били имплантирани там, откъдето били взети. 9 от 12 възрастни маймуни и 3 от 5 маймуни в предпубертетна възраст по-късно произвели сперма. Отделни експерименти показали, че яйцеклетки могат да бъдат оплодени със сперма, произведена след подобна процедура.

Получените резултати сочат, че сперматогониални стволови клетки от примати могат да бъдат замразени и след това размразени, без да загубят активността си, и че могат да бъдат трансплантирани, за да произведат сперма, която да оплоди яйцеклетки и да сложи началото на развитието на ембрион, заяви д-р Кайл Оруиг от катедрата по акушерство, гинекология и репродуктивна медицина в университета. Резултатите от изследването са публикувани в Cell Stem Cell.

Няма коментари:

Публикуване на коментар